Prova gärna
Här kommer receptet:
Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Pistagekola:
1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola:
2 msk kakao
Limekola:
2 st lime, rivet skal
Kardemummakola:
2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola:
1 tsk malen ingefära
Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se ovan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt eller på ett smörpapper (bakplåtspapper). Låt svalna.
4. Klipp i bitar eller skär och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Tips
Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.
Koka på svag värme för att det inte ska bli brännt
Jag hällde upp smeten på ett bakplåtspapper, lät det stelna lite och skar sedan upp i bitar
Rulla in dom i papper så att dom inte fastnar i varandra, liiite pyssligt
Och lägg dom sedan in i kylen. Blev ca 50 stycken
Kommentera gärna!
Jag blev glad igår när jag fick några kommentar så fortsätt gärna :)